вівторок, 12 березня 2019 р.




              ПРОФІЛАКТИКА БУЛІНГУ СЕРЕД УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ



   Булінг - це відносно новий термін для пересічного громадянина, зміст якого кожен із нас знає, а в більшості випадків стикався з цим явищем в дитинстві.Це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.
  Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, прагнення відновити справедливість, боротьба за владу, потреба підпорядкування лідерові, нейтралізації суперника, самоствердження, аж до задоволення садистських потреб окремих осіб.
   Варто пам’ятати, що не можна заплющувати очі навіть на найменший прояв цькування, адже розібратися з ситуацією можна лише спільними зусиллями і тільки, якщо вчасно звернути на неї увагу.
   Будь - який школяр несподівано для себе може опинитися у ситуації, коли його ображають, висміюють або бойкотують. Або навпаки, може сам приєднатися до тих, хто знущається над іншою дитиною.
    В закладі освіти розроблено план заходів щодо запобігання та протидії булінгу.


   З учасниками освітнього процесу проведено тренінг "Стоп булінг". Діти мали змогу зрозуміти почуття жертви булінгу, та поведінку агресора. Разом знаходили шляхи допомоги постраждалій дитині, спробували убезпечити себе, щоб не зіграти одну з ролей булінгу. Озвучували та вкидали  в спільну  "скриньку безпеки " свої рекомендації:
1.Як захистити себе від булінгу. 
2. Що повинна робити дитина у ситуації булінгу.









  В початковій школі діти ще не займаються булінгом, але вже можуть бути непривітними.Тому завдання кожного вчителя полягає в тому, щоб створити дружню атмосферу серед учасників освітнього процесу, виявити лідера, схильного ініцюювати цькування інших, вести з ними дружні бесіди, виробляти толерантність.





Немає коментарів:

Дописати коментар